Förenta Nationerna har utsett 2011 till International Year of Chemistry, KEMINS ÅR 2011. Året ingår i FNs årtionde för hållbar utveckling och syftet är att öka allmänhetens förståelse för kemi och kemisk kunskaps betydelse för att lösa samhällets problem som till exempel växthuseffekten och råvaruförsörjning när oljan ska fasas ut.

År 2011 är det 100 år sedan Marie Curie fick Nobelpriset i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium. International Year of Chemistry 2011 hyllar därför särskilt Marie Curie och alla kvinnliga kemister.

Marie Curie, som från början hette Maria Skłodowska, föddes den 7 november 1867 i Warszawa i Polen. Kvinnor var inte välkomna till universitet i Warszawa och Marie Curie utbildade sig i stället på Sorbonne-universitetet i Paris. Innan dess var hon dock tvungen att arbeta en tid som guvernant eftersom familjen hade ont om pengar. Marie Curie kom överens med sin två år äldre syster Bronya om att hon först skulle arbeta och försörja systern så att Bronya kunde studera till läkare i Paris. Sedan skulle de byta. Marie skulle få studera medan Bronya arbetade.

Marie var 24 år när hon år 1891 äntligen kom till Paris och kunde börja studera, men sedan var hon desto mer framgångsrik. År 1903 fick hon nobelpriset i fysik tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för forskningen om radioaktivitet. Hon var därmed den första kvinnliga nobelpristagaren. När hon åtta år senare också tilldelades nobelpriset i kemi blev hon den första att tilldelas två nobelpris. Marie Curie är än i dag den enda kvinnan som erhållit två pris. Marie Curie är också en av två som tilldelats nobelpris i två olika ämnen; den andre är Linus Pauling, också han kemist.

Marie Curie avled av aplastisk anemi 1934, troligen ett resultat av den joniserande strålning hon varit utsatt för i sitt laboratorium. Grundämnet curium (Cm) och måttenheten Curie (Ci) är uppkallade efter Marie Curie.

Invigningen i Paris – en hyllning till Marie Curie
Den officiella internationella invigningen av International Year of Chemistry ägde rum i Paris den 27-28 januari 2011, under ledning av FN, UNESCO (FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur), och IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry). Att just Paris fått äran att inviga året beror både på att Marie Curie var verksam i Paris och på att UNESCO har sitt huvudkontor i staden.

Andra framstående kvinnliga kemister
Även en av Marie Curies döttrar, Irène Joliot-Curie, har tilldelades ett nobelpris i kemi. År 1935 fick hon priset tillsammans med sin man Frédéric Joliot. Därmed är hon en av fyra kvinnliga nobelpristagare i kemi. De andra tre är Mari Curie, Dorothy Crowfoot-Hodgkin, Storbritannien, som tilldelades priset 1964 och Ada E. Yonath, Israel, pristagare 2009.