Sisource x
Chemgroup Scandinavia

Sisource och Chemgroup Scandinavia går ihop och bildar Chemgroup. Tillsammans stärker vi vårt erbjudande och kommer erbjuda en komplett helhetslösning inom kemikaliehantering; från strategi och inköp till systemlösningar för uppföljning och dokumentation. Befintliga tjänster kommer självklart finnas kvar men vi får nu möjlighet att täcka upp ännu fler områden inom er kemikaliehantering.

Stay tuned!

Den nya organisationen Chemgroup är under uppbyggnad och kommer att lanseras under hösten 2024. Under tiden har du tillgång till allt du behöver via Sisources och Chemgroup Scandinavias befintliga hemsidor. Klicka nedan för att komma vidare!

Hur skyddar man sig själv och sina barn mot allt fler gifter?

Idag är det praktiskt omöjligt att skydda sig mot kemisk påverkan. Giftiga kemikalier finns precis överallt. I luften, i vattnet, i prylar vi köper och i maten vi äter.

Idag vet man att det finns en ordentlig flora med gifter som på olika sätt påverkar oss och våra barn och det är omöjligt att skydda sig mot alla. Tillverkare av både mat och prylar vet förmodligen om att det är gifter i deras produkter men väger ekonomiska kostnaderna för att ta bort gifterna mot den lilla risken att större mängden av kunder väljer bort den specifika produkten.

Fundera på följande: Om man på tvingar fram en tydlig testning och märkning av kända gifter i produkterna, kanske samma sätt som för tobak:

“DENNA PRODUKT INNEHÅLLER REPRODUKTIONSHÄMMANDE ÄMNEN SOM KAN PÅVERKA DINA FRAMTIDA BARN”

eller exempelvis

“DENNA PRODUKT INNEHÅLLER SPÅR AV BLY”

Då skulle tillverkarna har arbetat bort större mängden av gifter i sina produkter inom väldigt kort tid. I många fall behövs de inte alls för att produkten skall fungera/smaka bra/hålla längre. I vissa fall är det bara förändringen som kostar pengar. I andra fall kanske man kan halvera giftmängden utan att påverka resultatet.

Dock så behöver tillverkarna idag inte göra något fast att de i de många fall faktiskt vet att produkterna innehåller gifter. Detta för att konsumenterna inte vet vilka produkter de ska välja bort. Visste man vilka som skulle väljas bort så skulle de giftigare produkterna försvinna fortare än kvickt. Media skriver en hel del om gifter i mat exempelvis http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hoga-halter-bisfenol-i-mat-pa-burk, http://www.svt.se/nyheter/sverige/bly-i-algfarsen. Man kan även läsa flertalet artiklar om glutamat, sötningsmedel, gifter i stekpannor, rester från besprutning av spannmål, grönsaker och frukt etc. Söker man dessutom på cocktaileffekten som är mer något som än så länge diskuteras bland forskare och miljöintresserade så blir det riktigt skrämmande.  Böcker i ämnet är t.ex. “Den hemliga kocken” och “Den flamsäkra katten”. Filmer i ämnet är t.ex. Underkastelsen. Politiker och forskare skriver också en del artiklar för att faktiskt försöka påverka. Dessa artiklar, böcker och filmer gör det dock inte heller speciellt mycket lättare för oss konsumenter att faktiskt välja rätt.

Vi vet i många fall vilka gifter vi inte bör äta men det går inte undvika dem för “den lilla människan” kan inte själv testa produkterna för att välja bort de giftiga. Idag finns det en viss uppgivenhet hos konsumenterna då man snarare ser på problemet som att “Allt innehåller gift så det spelar ingen roll vad jag gör”.

Så politiker snälla: Tvinga fram testning och märkning av gifter och dess halter på i första hand mat men även andra produkter. (Jag lämnade själv tillbaks en säng som jag köpte till min dotter för att den luktade väldigt fränt av kemikalier) Kanske märkningen skall vara som en standardiserad del av innehållsförteckning.

Innehåll: gurka, vatten, socker, blåbär

Gifter: glutamat 0.2%, bisfenol A i lock 0,2 gram, spår av bly… Aspartam 0,5% etc.

Det kanske kan ha effekten att faktiskt tillverkarna tar bort gifterna istället för att blunda så länge som möjligt. Vilken tillverkare vill ha ovan innehållsförteckning.

Mvh

Pär Björklund

 

Läs mer om de illaluktande möblerna från ikea här då det inte är bara jag som märkt detta:

http://www.familjeliv.se/Forum-2-8/m32587727.htmlhttp://www.doftoverkanslig.se/diskussion/viewtopic.php?f=2&t=56&start=15http://filosofiforum.com/diskussionsforum/tema-alternativ/huvudvark-av-ikea-sangar-kemikalier-8035